Drugi o nas


Datum: 23.11.2013, avtor: Robert Galun, vir: Delo

Ljubosumnežu višje sodišče zvišalo kazen

V bivše dekle se je zaradi ljubosumja zaletel z avtom, zato so ga višji sodniki obsodili na deset let zapora.

Za višje sodnike šest let in pol zapora za poskus uboja ter še tri kazniva dejanja ni bilo dovolj. Martinu Trinkausu, ki ni mogel preboleti, da ga je dekle zapustilo, in se je nanj spravil z avtom, so kazen spremenili v poskus umora.
»Pred to nezgodo sem si ustvaril novo življenje z drugo osebo, zdaj pa me obravnavate kakor največjega kriminalca. Nikoli je nisem nameraval ubiti ali ji kaj slabega narediti. Prosim za milo kazen, sem še mlad, imam še vse pred seboj,« je sodni senat okrožnega sodišča aprila letos nagovoril Martin Trinkaus.
...

http://www.delo.si/novice/kronika/ljubosumnezu-visje-sodisce-zvisalo-kaz...

Datum: 27.2.2013, avtor: Robert Galun, vir: Delo

Nad bivše dekle se je spravil z avtomobilom

Martin Trinkaus ni mogel preboleti konca zveze in je čelno trčil v avto Maje Kos.

Maribor – Zaradi suma poskusa umora se je na zatožni klopi znašel 21-letni Martin Trinkaus iz Desternika. Nekdanjega dekleta, leto mlajše Maje Kos, se je novembra lani lotil kar z avtomobilom. Sredi ceste se je namreč s svojim passatom zaletel v njenega golfa.
Trinkausu tožilstvo očita poskus umora po 4. odstavku 116. člena kazenskega zakonika, torej »iz morilske sle, iz koristoljubja, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz katerih drugih nizkotnih nagibov«.
Nenavadni poskus umora je očitno plod ljubosumnosti, saj je Kosova Trinkausa po dveh letih partnerske zveze zapustila, ta pa ji je potem menda večkrat grozil, da jo bo spravil s tega sveta in sodil še sebi.
Namero je očitno poskušal uresničiti 22. novembra lani. Bivše dekle se je s sodelavko peljalo na delo v Lenart, ko ju je ob 13.25 uri v kraju Biš prehitel Trinkaus. V bližini Spodnje Senarske je avtomobil obrnil in se odpeljal nazaj v smeri Trnovske vasi, kjer Kosova živi. Potem se je vse zgodilo bliskovito hitro. Zunaj naselja Gočova je v izteku blagega desnega preglednega ovinka z najmanj 90 kilometri na uro zapeljal na nasprotno smerno vozišče ter s sprednjim levim delom passata treščil v golfa. Na srečo ne čelno, saj je Maja Kos pravočasno opazila Trinkausovo namero in se poskušala čim bolj umakniti v desno. Kljub temu je bilo trčenje tako silovito, da sta obe vozili zleteli s ceste.
Povzročitelj nesreče je peš zbežal in poškodovanima ženskama ni dal pomoči. Vrnil se je šele čez nekaj časa, ko so se na klic na pomoč že odzvali policisti in reševalci. Možje v modrem so hitro ugotovili pravi vzrok nesreče in Trinkausa pridržali.
...

Celoten članek na: http://www.delo.si/novice/kronika/nad-bivse-dekle-se-je-spravil-z-avtomo...

Datum: 5.4.2013, avtor: Vesna Lovrec, vir: Večer, stran: Črna kronika

Poskus umora pri 90 kilometrih na uro

Povzročitelj prometne nesreče, ki so jo policisti prepoznali za poskus umora, naj bi bil bivšemu dekletu posredno grozil celo na kraju nezgode, češ da "to še ni konec"

Kakšno je psihično stanje 22-letnega Martina Trinkausa iz Slovenskih goric, ki mu sodijo zaradi poskusa umora nekdanjega dekleta Maje Kos, se je včeraj govorilo za zaprtimi vrati. Njegov zagovornik Drago Berden pri izključitvi javnosti ni vztrajal zaradi prisotnih medijev na glavni obravnavi, pač pa zaradi želje obtoženega, da se o njegovem zdravju ne bi govorilo pred oškodovanko, njeno materjo in prijateljico, ki spremljajo sojenje. S predlogom je uspel le delno. Veliki senat pod predsedovanjem sodnice Barbare Nerat je namreč prikimal opozorilu okrožnega državnega tožilca Izidorja Rojsa, da izključitev javnosti po zakonu o kazenskem postopku ne velja za oškodovanko, zato je Maja Kos smela slišati, ali je bil 22. novembra lani, ko naj bi se bil s passatom namerno zaletel v njenega golfa, sposoben razumeti svoje ravnanje. Spomnimo, da so imeli vpleteni v nezgodo veliko srečo, da se razen lažjih telesnih poškodb nikomur ni zgodilo kaj hujšega. Tožilstvo je prepričano, da je situacijo rešila oškodovanka. Ko je opazila, da Trinkaus zunaj naselja Gočova s svojim passatom proti njej drvi po njenem voznem pasu, je naglo reagirala, z avtomobilom se je pričela umikati v desno, močno je zavirala in se s tem izognila čelnemu trčenju, ni pa mogla preprečiti nesreče. Trinkaus se je s sprednjim delom passata zaletel v njenega golfa, oba avtomobila sta zletela s ceste, povzročitelj nesreče je s kraja celo pobegnil, ne da bi poškodovanemu bivšemu dekletu in njeni sopotnici Mojci Požegar, ki se je z njo peljala v službo v Lenart, nudil prvo pomoč.
...

Celoten članek na: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2013040505902504

Datum: 10.1.2013, avtor: Gordana Possnig, stran: ČRNA KRONIKA (12), vir: Večer

Ne priznava krivde za smrt pešca

Na celjskem okrožnem sodišču na predobravnavnem naroku obdolženi Jani Pilko ni priznal krivde za povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti, ki se je zgodila decembra 2008. Tragična prometna nesreča se je pred dobrimi štirimi leti pripetila nekaj minut pred 20. uro na lokalni cesti Šešče-Matke na območju žalske upravne enote. Tedaj 30-letni voznik osebnega vozila Jani Pilko iz Sv. Lovrenca je vozil iz Šešč proti Matkam.
...

Celoten članek na: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2013011005871768

Datum: 24. oktober 2012, avtor: A. K. K., vir: Maribor - MMC RTV SLO/STA

Kangler vztraja: Radarji ostanejo

V Mariboru ponoči gorel že peti radar

V Mariboru je ponoči zagorel že peti stacionarni radar. Neznanci so radar na Ptujski cesti zažgali nekaj po tretji uri zjutraj, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Radar na Ptujski cesti je že peti zažgani radar v zadnjih štirih dneh. V noči s ponedeljka na torek so namreč gasili radar na ulici Heroja Šercerja, kjer je neznani storilec spodnji del kovinskega ohišja radarja polil z vnetljivo tekočino in ga zažgal. Nastalo škodo ocenjujejo na 800 evrov. Na poti na kraj dogodka so preprečili še požar na cesti Proletarskih brigad.

V noči s sobote na nedeljo pa so gasilci gasili radar na križišču na Ptujski cesti in radar na Lackovi cesti.

Več tisoč kršilcem cestnoprometnih predpisov, ki so jih radarji ujeli v le nekaj dneh, ne bo treba plačati kazni, je sporočil mariborski župan Franc Kangler, ob tem pa dodal, da bodo radarji ostali. Mariborska opozicija je namreč zahtevala začasno ustavitev meritev hitrosti, a predloga niso uvrstili na dnevni red seje mestnega sveta.

Celoten članek na: http://www.rtvslo.si/slovenija/v-mariboru-ponoci-gorel-ze-peti-radar/294310


Datum: 30. oktober 2012, avtor: Bratko Zavrnik, vir: 7 DNI (tematedna)

Kanglerjevo divjanje z radarji

Stacionarni radarji v Mariboru v dobrem tednu ujeli skoraj 16 tisoč voznikov. Od tega jih je 60 odstotkov peljalo do 5 kilometrov na uro prehitro.
Po policijskih podatkih posebej izstopajočih kritičnih točk, kjer bi bila prometna varnost še posebej ogrožena, v naselju Maribor ni.

V Mariboru prehitre voznike že dva tedna lovijo samodejni radarji, ki jih je zaenkrat 30 in so nameščeni v 14 križiščih. Že takoj po začetku obratovanja je bilo jasno, da bo "ulov" presegel vsa pričakovanja, saj so v petih dneh pri "divjanju" ujeli kakšnih 16 tisoč voznikov. Hkrati se je stopnjevala tudi jeza meščanov, ki so se odločili upreti. Posamezniki so začeli radarje zažigati, do sedaj so jih zažgali 5. Splet so preplavile različne internetne zbadljivke na račun radarjev in župana, na facebooku pa so skupine, ki zahtevajo županov odstop, dosegle nekaj tisoč podpornikov. Župan je zato napovedal, da bo redarstvo prvi teden izdajalo le opozorila, a to meščanov ni prepričalo in so v četrtek po tekmi NK Maribora s Tottenhamom organizirali protestno prižiganje sveč ob radarjih radarjih.
...

"Lokacije radarjev irelevantne"

Kljub skrbi občine za varnost v prometu se pojavljajo očitki, da postavitev radarjev in izbira njihovih lokacij ne služita toliko varnosti v prometu, kot služita masovnemu kaznovanju in s tem polnjenju mestnega proračuna in poplačilu zasebnega partnerja. Dokler se investicija ne bo povrnila, bo namreč 92 odstotkov od kazni zbranega denarja dobil izvajalec del, privatno podjetje Iskra Sistemi. Občino smo povprašali, kje na mariborskih cestah je varnostno tveganje večje, a nam na to vprašanje niso odgovorili, prav tako ne, ali so radarji postavljeni prav na teh mestih. So pa podali naslednje pojasnilo: "Lokacije merilnih mest so glede na vsebino in namen projekta (varnost in pretočnost prometa, umiritev prometnega toka na ravni celotnega mesta ter znižanje onesnaženosti) irelevantne." Mar to pomeni, da pri postavitvi radarjev niso identificirali mest, kjer je nevarnost prehitre vožnje povečana? Kakšni so bili kriteriji? Glede lokacije smo povprašali tudi pravnega izvedenca prometne stroke dr. Iztoka Ciglariča, ki pojasnjuje: "Mesta, kjer danes stojijo radarji, so s stališča stroke ustrezna mesta, če je bilo na osnovi opravljenih študij ugotovljeno, da je na teh mestih prišlo do velikega števila prometnih nesreč, za katere je bilo nedvomno ugotovljeno, da je hitrost gibanja vozil pomembno vplivala in prispevala k nastanku nesreče."

Iz statistike je razbrati, da so med 16. in 21. oktobrom radarji zasačili 15.847 prehitrih voznikov. V veliki večini je šlo za minimalne prekoračitve do 5 km/h. Takšnih voznikov je bilo 9483 (59,8 %). 3863 (24,4 %) jih je omejitev prekoračilo za 10 km/h, 2078 (13,1 %) za 20 km/h, 321 (0,2 %) jih je bilo prehitrih za do 30 km/h, 96 (0,6 %) jih je vozilo do 50 km/h prehitro, 6 (0,03 %) pa jih je omejitev prekoračilo za kar več kot 50 %.
...

Problem so ranljivi udeleženci v prometu

"Promet je pomembna ekonomska kategorija, ki ima neposredno zelo velik vpliv na gospodarsko moč in konkurenčnost nekega gospodarstva," pojasnjuje Ciglarič. "Jasno je, da učinkovite prometne rešitve pomenijo učinkovitejše in konkurenčnejše gospodarstvo. Poudariti je treba, da je hitrost, torej hitro odvijanje prometa, naša želja, naš imperativ. Le hiter promet omogoča, da dobrine in ljudje dosežejo ciljna mesta, kjer stopijo v funkcijo, v kratkem času. Nasproti hitrosti stojijo le varnost, poraba energije in s tem v zvezi neželeni vpliv na okolje. Radar je naprava, ki meri hitrost vozil in torej služi kontroli hitrosti posameznih udeležencev v prometu. Praviloma služi temu, da na nekem mestu prometni tok upočasnimo. Če je prometna infrastruktura urejena zelo dobro in se promet odvija tekoče, potem radarji praviloma služijo le temu, da identificiramo tiste prometne udeležence, ki vozijo ekscesno, torej tiste, ki veljavne omejitve hitrosti bistveno prekoračijo. Postavitev stacionarnih radarjev bi bila s stališča stroke torej nujna, če bi na osnovi opravljenih raziskav bilo nedvomno ugotovljeno, da je zaradi varnostnih razlogov hitrost v posameznih križiščih (radarji so namreč največkrat nameščeni v križiščih) treba omejiti na nižje vrednosti, kot so veljale do sedaj. Kar se tiče udeležencev v prometu, ki vozijo ekscesno, torej tiste, ki veljavne omejitve hitrosti bistveno prekoračijo, je praviloma bolj smotrno (ceneje), da jih identificiramo s pomočjo premičnih radarjev. Slednje ukrepe sicer izvaja policija." Najresnejše varnostne probleme po njegovem predstavljajo ranljivi udeleženci v prometu. To so pešci, kolesarji, vozniki koles z motorjem in motoristi, vsi tisti, ki jih v primeru trčenja oziroma padca ne ščiti konstrukcija vozila. "Slednji udeleženci v prometu lahko že pri majhnih hitrostih trčenja ali padca doživijo hude posledice, katerih posledica so hujše telesne poškodbe ali celo smrt. Sodobna tehnična rešitev, ki v največji meri izboljšuje varnost ranljivih udeležencev v prometu, je primerno urejena prometna infrastruktura, ki zagotavlja, da se vozila in ranljivi udeleženci hkrati ne morejo znajti na isti prometni površini. Gre torej za rešitve, ki čim bolj fizično ločijo promet vozil in promet šibkih udeležencev, zlasti pešcev in kolesarjev. Tipične rešitve so ločene kolesarske steze, nadhodi in podhodi."

Infrastrukturo je treba prilagoditi ljudem

"Podatek, da je v tako kratkem obdobju bilo ugotovljenih16 tisoč kršitev, je zanimiv," meni Ciglarič. "Stroka se mora resno vprašati, zakaj je temu tako. Razlag je lahko več. Opozoril bi na to, da v prometno razvitih državah, kjer se večina udeležencev ali statistično pomemben del udeležencev po neki prometnici giblje z višjo hitrostjo od dovoljene, ne razmišljajo o tem, kako bi na tem mestu zaostrili nadzor in uporabili represivne ukrepe. Raje iščejo rešitve in razmišljajo o tem, kako bi bilo mogoče prometno infrastrukturo prilagoditi, da bi bila vožnja z višjo hitrostjo še vedno varna. Gre torej za rešitve, kjer se prometno infrastrukturo prilagaja ljudem in njihovim potrebam. Življenje namreč teče svojo pot, ljudje hitijo po svojih vsakodnevnih opravkih in ne razmišljajo brez prestanka o tem, kaj se jim na cesti lahko zgodi. Pravzaprav pričakujejo, da jim strokovnjaki skupaj z ljudmi, ki imajo moč odločanja, ponudijo prometne rešitve, ki jih narekuje sodoben tempo življenja."
...

Celoten članek na: http://www.7dni.com/v1/default.asp?kaj=2&id=5843643

Datum: 23.09.2011, avtor:  Gordana Possnig, Celje, vir: Delo

Vozniki Mačka z zvočnimi signali opozarjali, da vozi v napačno smer

Branko Maček, ki je vozil v vinjenem stanju, se na zvočna opozorila menda sploh ni odzval.

Celje - Na tukajšnjem okrožnem sodišču se je z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje Branku Mačku, ki je 2. oktobra 2009 pijan in z vožnjo po napačni strani avtoceste pri Arji vasi povzročil eno največjih cestnih tragedij na Celjskem v zadnjih letih.

V silovitem čelnem trčenju so tedaj ugasnila življenja treh mladih Celjanov, Petra Kračuna, Tjaše Koštomaj in Nataše Godec.
...

Izvedenec prometne stroke Iztok Ciglarič je natančno ponazoril potek prometne nesreče: »Če bi se obtoženi Branko Maček odmaknil s svojim vozilom le približno 30 centimetrov desno, bi lahko tehnično preprečil trčenje. Čeprav bi to, glede na okoliščine, v katerih je vozil, le težko storil. S Kračunovim vozilom namreč nista čelno trčila v celoti, ampak le v dolžini 30 centimetrov.«

Izvedenec je še prepričan, da bi človek povprečnih vozniških zmožnosti ob dveh prometnih znakih, ki sta na tem delu avtoceste, lahko videl, da je na uvozu na avtocesto zavil v napačno smer. Pa tudi druga prometna signalizacija je bila na tem delu dovoza na avtocesto postavljena skladno s projektno dokumentacijo.

Sojenje se bo nadaljevalo 7. oktobra.

Celoten članek na: http://www.delo.si/novice/kronika/vozniki-macka-z-zvocnimi-signali-opozarjali-da-vozi-v-napacno-smer.html

Datum: 23. 9. 2011, avtor: K. Kl./Celje/STA, vir: Žurnal24

Ignoriral hupanje in ubil tri mlade

Branku Mačku, ki je pri Arji vasi pijan povzročil tragično prometno nesrečo, sta dva voznika hupala, vendar se Maček na opozorila ni odzval.

Od hude prometne nesreče pri Arji vasi, v kateri so umrli trije mladi, minevata dve leti. Nadaljuje pa se sojenje povzročitelju nesreče Branku Mačku, ki je vozil pijan in v napačni smeri.
...

Izvedenec prometne stroke Iztok Ciglarič pa je ocenil, da je bila Mačkova hitrost tik pred nesrečo 130 kilometrov na uro. Po njegovem mnenju je bila edina preživela v nesreči Jerneja Rošer zagotovo pripeta z varnostnim pasom. Za voznika Petra Kračuna, ki je vozil 120 kilometrov na uro, in sopotnici Tjašo Koštomaj ter Natašo Godec pa tega ne more trditi.

Ciglarič je še dodal, da bi Maček, ki je bil v vozilu sam, tehnično lahko preprečil nesrečo, čeprav bi to glede na okoliščine, v katerih je vozil, težko storil.

Celoten članek na: http://www.zurnal24.si/ignoriral-hupanje-in-ubil-tri-mlade-clanek-135882

Datum: 24. september 2011 (nazadnje spremenjeno: 4:55 23. oktober 2012), avtor: (gm), vir: Dnevnik

Vozniki so trobili, a Maček je vozil dalje

Celje -  Na sojenju Branislavu Mačku, ki naj bi 2. avgusta 2009 s predrzno vožnjo po nasprotnem voznem pasu avtoceste blizu Žalca povzročil smrt nasproti vozečega voznika Petra Kračuna in njegovih sopotnic Tjaše Koštomaj ter Nataše Godec, je veliki senat včeraj zaslišal sodnega izvedenca, dr. Iztoka Ciglariča, in tri voznike tovornjakov, ki so se tistega usodnega jutra peljali po delu avtoceste, kjer se je zgodilo trčenje.
...

Dr. Iztok Ciglarič, izvedenec prometne stroke in izvedenec za raziskavo prometnih nesreč, je včeraj izjemno natančno predstavil rekonstrukcijo prometne nesreče. Po njegovi oceni je Maček vozil s hitrostjo, ki je bila večja od 120 kilometrov na uro. 

Celoten članek na: http://www.dnevnik.si/kronika/1042475141

Datum: 25. januar 2012 (nazadnje spremenjeno: 4:55 23. oktober 2012), avtor: Mojca Grušovnik, Vir: Dnevnik

Vinjenega voznika skrili pred očmi staršev pokojnih otrok

"Bil je vinjen. Ne vem, če sem v svoji dolgoletni zdravniški karieri že kdaj zgrešil v takšni klinični oceni, ki se je v tem primeru potrdila tudi z izvidom," je odločno dejal dr. Jeremič, ki je bil usodnega jutra dežuren na urgenci in je pregledal Mačka, nato pa še Jernejo Rošer.

Na zahtevo senata je zdravnik na včerajšnjem sojenju podrobno pojasnil, kako je potekal zdravniški pregled, kdaj in kolikokrat so obdolženemu vzeli kri in v kakšnem zdravstvenem in psihofizičnem stanju je bil.
...

Sojenje se bo nadaljevalo 28. februarja, ko bosta izvedenec prometne stroke dr. Iztok Ciglarič in izvedenka za sodno medicino dr. Simona Šramek Zatler predstavila dopolnjeni izvedenski mnenji. Šramekova bo morala na podlagi vse medicinske dokumentacije še enkrat oceniti stopnjo alkoholiziranosti obdolženega Branislava Mačka. Če obramba in tožilstvo ne bosta imela novih dokaznih predlogov, se bo dokazni postopek končal, po zaključnih besedah obeh strani pa bo sodišče izreklo sodbo.

Celoten članek na: http://www.dnevnik.si/kronika/1042504723

Datum: 3. 4. 2012, avtor: A. L., STA / Ljubljana, vir: Žurnal24

Maček "absolutno nesposoben" za vožnjo

Branko Maček v noči, ko je zaradi vožnje v nasprotno smer povzročil smrt treh ljudi, ni bil sposoben za vožnjo, potrjuje izvedensko mnenje.

Danes se je na celjskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje Branku Mačku, saj je izvedenec psihiatrične stroke Gorazd Mravlje, ki je izdelal izvedensko mnenje, ocenil, da Maček obravnavi lahko sledi.
...

Obravnava zoper Mačka se bo nadaljevala 24. aprila, do takrat pa naj bi cestnoprometni izvedenec Iztok Ciglarič pripravil izvedensko mnenje, Mravlje pa naj bi dopolnil svoje psihiatrično mnenje. Kot je pojasnil Mravlje, celovitega izvedenskega mnenja doslej ni mogel narediti, ker potrebuje vso dokumentacijo iz Psihiatrične bolnišnice Vojnik, v kateri se Maček zdravi.
...

Celoten članek na: http://www.zurnal24.si/macek-absolutno-nesposoben-voznje-clanek-152952

Datum: 24.05.2012, avtor: P. Š., Celje, vir: Delo

Branko Maček ni bil zmožen presoje

»Maček se zaveda težav z alkoholom, je samovšečen, impulziven in zaradi posledic nesreče čustveno neorganiziran.«

Branko Maček je pijan in z vožnjo po napačni strani avtoceste pri Arji vasi povzročil hudo prometno nesrečo, v kateri so umrli trije mladi Celjani

Celje - Branko Maček se zaveda svojih težav z alkoholom, je samovšečen, impulziven in zaradi posledic nesreče čustveno neorganiziran. Med nesrečo je bil bistveno zmanjšano prišteven, preveč je bil opit, da bi bil sposoben presojati in se obvladovati. Po končanem sojenju bo moral nadaljevati zdravljenje.
...

Njegov zagovornik Damir Ivančič zahteva novega izvedenca cestnoprometne stroke, kajti Iztok Ciglarič ni zadovoljivo odgovoril na zastavljena vprašanja, niti se ni opredelil.

Ivančič želi tujega izvedenca (iz območja EU), ki bi lahko nepristransko ocenil skladnost spornega križišča v Šentjurpertu in postavitve znakov s pravili cestno prometne stroke in znanosti ter z evropskimi smernicami. Po njegovem naši izvedenci večinoma sodelujejo z Darsom, v Sloveniji pa je še veliko podobnih neustreznih križišč.

Sojenje se nadaljuje 31. maja, ko bo sodnica Marjana Topolovec Dolinšek kljub vsemu najprej zaslišala Ciglariča.

Celoten članek na: http://www.delo.si/novice/kronika/branko-macek-ni-bil-zmozen-presoje.html

Datum: 07.02.2011, avtor: Jure Predanič, kronika, vir: Delo

Vozniki tovornjakov se velikokrat sploh ne zavedajo utrujenosti

Policijska specializirana enota za nadzor prometa je v petek na počivališču izvajala nadzor nad prometom tovornih vozil in avtobusov. Na policiji pravijo, da je med vozniki avtobusov in tovornih vozil kar nekaj takšnih, ki vozijo tehnično pomanjkljiva vozila, poleg tega pa vozniki mnogokrat ne upoštevajo določil o dovoljenem trajanju vožnje in obveznih počitkih.

Ljubljana - Tovornjakarji ali kralji cest, kot jih nekateri imenujejo, so sicer vozniki kot vsi drugi. Med njimi so tudi takšni, ki ogrožajo vse okoli sebe. Nekateri tovornjaki so prave tempirane bombe, pravi izvedenec prometne stroke dr. Iztok Ciglarič, ki je za Delo pojasnil, kakšno nevarnost lahko na primer pomeni nepravilno naložen tovor ali preobremenjen tovornjak.

O preobremenjenosti voznikov, ki so nemalokrat pod pritiskom delodajalcev, pa je spregovoril Marko Polič, strokovnjak s področja psihologije prometa. »Vožnja s tovornjakom v dana šnjih časih ni fizično naporno delo, saj vozniki večinoma sedijo na udobnih sedežih, tovornjaki pa so opremljeni z raznovrstnimi sistemi, ki lajšajo vožnjo,« pravi Marko Polič. »Je pa miselno naporno delo. Če vožnja traja zelo dolgo, nastopi miselna utrujenost, ki slej ko prej zdela še tako izkušenega voznika. Vplivajo tudi nizkofrekvenčni tresljaji, ki voznika uspavajo. Vse skupaj lahko privede do tega, da človek spregleda pomembne informacije na cesti, posledica pa je lahko nesreča,« pojasnjuje Polič in dodaja, da se vozniki, ki jim je v kabini tovornjaka udobno, večkrat sploh ne zavedajo utrujenosti in si odrekajo postanek. Svoje, pravi, prispevajo še pritiski tistih, ki hočejo, da se posle čimprej opravi. Predpisi in normativi, ki omejujejo čas vožnje, so namenjeni prav temu, da se zaščiti voznika in druge udeležence v prometu. Vozniki so sicer različni, eni se utrudijo prej kot drugi, na vsakega pa različno vplivajo tudi pogoji, v katerih vozijo.
...

Vozniki pod pritiskom lastnikov

Iztok Ciglarič je za Delo pojasnil, da imajo tovornjakarji pri »norem prehitevanju« tudi druge motive: »Vozniki so pod velikim pritiskom lastnikov, ki od njih zahtevajo maksimalni ekonomski učinek, k temu pa sodi tudi vožnja s kar najmanj pospeševanja ali zaviranja. Vsako tovorno vozilo je opremljeno s tahografom in napravo GPS, zato je način vožnje sledljiv in nadziran. Problem je, ko vozniki tovornih vozil postavijo cilj pred varnost, zlasti pa takrat, ko ne upoštevajo prometne signalizacije, ki jim na primer izrecno prepoveduje prehitevanje na določenih odsekih hitrih cest ali avtocest.« Težava, ki se je pokazala ob začetku te zime, je tudi neustrezna opremljenost tovornih vozil (za kar so odgovor ni lastniki vozil), ki v kombinaciji z željo voznika tovornega vozila, da nadaljuje vožnjo, lahko privede do zastojev.

Čeprav širša javnost, pa tudi pretežen del stroke v Sloveniji danes pozna le osnovni oziroma najpreprostejši koncept analize prometnih nesreč, ki razloge za nastanek nesreče pripisuje enemu samemu vplivnemu dejavniku, na primer neprilagojeni hitrosti, razlogi za nastanek nesreč po Ciglaričevih besedah tičijo v kombinaciji različnih dejavnikov. »Ko govorimo o prometnih nesrečah z udeležbo tovornih vozil, se vzroki največkrat razlikujejo od tistih, v katerih so udeležena druga vozila,« pojasnjuje. V naseljenih krajih je najpogostejša kombinacija, zaradi katere se zgodi nesreča, sprememba smeri gibanja vozila (zavijanje v levo ali desno) v kombinaciji z omejeno preglednostjo oziroma mrtvimi koti okoli tovornega vozila. Gre za nesreče, v katerih so drugi udeleženci pogosto pešci, kolesarji in vsi tisti, ki jih s skupnim imenom poimenujemo šibkejši udeleženci. Na odprtih cestah pa je najpogostejša kombinacija, ki privede do prometne nesreče, menjava prometnega pasu tovornega vozila v kombinaciji z višjo hitrostjo drugih udeležencev v prometu in neugodnimi voznimi pogoji.

Tovornjaki so lahko nevarni tudi, ko prevažajo nepravilno naložen tovor, ki vpliva na dinamiko gibanja vozila. »Pogosto nepravilno naložen tovor v nekaterih prometnih situacijah povzroči nestabilno gibanje tovornega vozila, ki ga tudi poklicni vozniki ne morejo več nadzirati. Gre za položaj, ki se skoraj vedno konča najmanj z veliko gospodarsko škodo, lahko pa se konča tudi tragično. Nepravilno naložen tovor lahko pomeni pravo »tempirano bombo«, ki jo bo v neki prometni situaciji razneslo. Primer je nepravilno pritrjen tovor, ki se ob vožnji v zavoj prevrne, sunek ob prevračanju tovora pa destabilizira vozilo. Kombinacija nepravilne pritrditve tovora in sunka vetra, kar je v Sloveniji na nekaterih območjih (na primer ob burji v Vipavski dolini) pravzaprav pogost pojav, pa je lahko usodna.
...

Celoten članek na: http://www.delo.si/clanek/139410

Datum: 17. april 2007, avtor:  Dragana Stanković, vir: Dnevnik

Sojenje Saši Čurmanu: Obtožnica z napačnimi meritvami

Na zatožno klop novomeškega sodišča je sedel Sašo Čurman, obtožen povzročitve prometne nesreče na Poljanah, v kateri je 19. aprila 2005 življenje izgubilo osem ljudi

NOVO MESTO -  "Obžalujem, da sem bil udeležen v tako hudi nesreči. Močno me je pretresla, še vedno se nisem povsem pobral," je pred sodnim senatom, ki ga vodi Milojka Gutman, dejal 27-letni Sašo Čurman iz Ljubljane.

Tožilstvo, ki ga zastopa okrožni državni tožilec Srečko Hočevar, mu očita povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti, v kateri je 19. aprila 2005 okoli 15. ure na hitri cesti Novo mesto-Trebnje umrlo osem ljudi. Nasprotno obtoženčev zagovornik Emil Zakonjšek trdi, da trdnih materialnih dokazov za obtožnico ni, saj "temelji na napačnih policijskih meritvah. Čaka nas dolgotrajni dokazni postopek, v katerem bo potrebnih še mnogo pojasnil, preden se bo ugotovilo pravega krivca".

Prek neprekinjene črte na levo

V obtožnici je zapisano, da naj bi Čurman, ki je s kombijem vozil proti Trebnjemu, na odseku pri poljanskem klancu zapeljal prek neprekinjene sredinske črte na levi vozni pas in trčil v prednji levi del tovornega vozila s priklopnikom, ki ga je proti Novemu mestu peljal hrvaški državljan Dubravko Tresk. Tovorno vozilo s priklopnikom, na katerem je bilo naloženih osem osebnih vozil, je začelo bočno drseti, vanj sta se nato ujeli še osebni vozili, ki sta peljali proti Trebnjemu. V golfu so se iz službe v novomeškem Labodu vračale Majda Gregorčič z okolice Mirne, Silva Zupančič z okolice Velike Loke, Brigita Strojinc iz Trebnjega in Anica Bunderšek z Mirne, v citroenu xsari pa so se proti Ljubljani peljali Slavko in Smilja Gabrič iz Kranjske Gore ter njun sin Mirko in štiriletna vnukinja Sara. Strahovit požar, ki je zajel tovornjak in obe osebni vozili, je vzel življenja vseh osmih ljudi.
...

Zaradi nejasnosti glede meritev je sodni senat ugodil zahtevi obrambe po dopolnitvi izvedenskega mnenja. Ali bo ugodil predlogu o zamenjavi izvedenca cestne stroke Iztoka Ciglariča, se bo odločilo naknadno. Sodišče bo na predlog obrambe danes poleg že napovedanih prič zaslišalo tudi policista Branka Grmška, ki je opravljal meritve, od POP TV bo pridobilo amaterske posnetke, ki so nastali tik po trčenju, ko policistov še ni bilo na kraj dogodka.
...

Celoten članek na: http://www.dnevnik.si/kronika/240508

Datum: 18.3.2005, avtor: Senka Dreu, stran: ČRNA KRONIKA (21), vir: Večer

Nadaljevanje sojenja povzročitelju tragične prometne nesreče v Slovenski Bistrici

"Voznikove reakcije pred trčenjem ni mogoče določiti"

Danes bo predvidoma izrečena sodba Bogdanu Milošiču za povzročitev prometne nesreče, v kateri so umrli trije mladeniči - Še zdaj ni natančno ugotovljeno, koliko alkohola je popil pred nesrečo.

Pod predsedovanjem okrožnega sodnika mag. Aleksandra Karakaša se je na mariborskem okrožnem sodišču včeraj nadaljevalo ponovno sojenje 25-letnemu Bogdanu Milošiču zaradi povzročitve prometne nesreče, v kateri so umrli trije fantje; višje sodišče je namreč prvo sodbo razveljavilo.

Obtoženi, ki je policist na mejnem prehodu Gruškovje, je 7. avgusta 1999 sredi Slovenske Bistrice z osebnim vozilom Renault Clio silovito treščil v drog ulične razsvetljave, pri tem pa so umrli trije mladoletni fantje, voznik je nato pobegnil s kraja nesreče. Če je bilo na zadnjih obravnavah največ govora o tem, koliko alkohola je imel obtoženi v krvi, saj so priče zagotavljale, da je ves dan in zvečer popival, pa se je sodišče včeraj najprej posvetilo poročilu dr. Iztoka Ciglariča, izvedenca cestnoprometne stroke. Za zagovornika obtoženega, Bojana Mažgona, je to poročilo nesprejemljivo, ker ne vsebuje razumljivih numeričnih podatkov, zato je zahteval novega izvedenca, a je sodnik to zahtevo zavrnil. Karakaša je tudi zanimalo, ali je tehnično mogoče ugotoviti, zakaj je obtoženi vozil po levem, ne pa po desnem voznem  pasu, vendar je izvedenec to zanikal, prav tako ni mogoče ugotoviti, kakšna je bila voznikova reakcija tik pred trčenjem, saj ni bilo zaslediti nobenih sunkovitih kretenj z volanom ali sunkovitega zaviranja.
...

Celoten članek na: http://bor.czp-vecer.si/VECER2000_XP/2005/03/18/2005-03-18%20STR-21-21%20MX-01%20IZD-01-02-03-04-05-06%20PAG-CRNA-KRONIKA.PDF